EL REC COMTAL CONTINUA AMENAÇAT. Una proposta d’accions per protegir-lo (abril 2024)

El Rec Comtal és un patrimoni amb més de mil anys que neix a Montcada i Reixac i ha transitat al llarg dels anys per la ciutat de Barcelona. En l’actualitat hi ha una part que té aigua i encara està viu al barri de Can Sant Joan (Montcada i Reixac) i el barri de Vallbona (Barcelona). I alhora tota la part que queda sense aigua disposa de suficient vestigis per a mantenir la seva memòria viva.  Des de la Taula Comunitària del Rec Comtal sempre hem defensat la recuperació, protecció i divulgació dels seus 12km per tal que es converteixi en un motor de millora de la qualitat de vida dels barris.

Tot i això, les amenaces que l’envolten són moltes. Per aquest motiu manifestem la necessitat d’aplicar aquestes accions. Són les següents:

  • L’aplicació del projecte Agrovallbona aprovat en la legislatura passada. I de manera urgent la protecció i el canvi de qualificació de l’horta de La Ponderosa per desenvolupar i que s’eviti el pla per construir 2mil pisos.
  • La realització de l’obra en el tram del Rec Comtal entre Vallbona i Trinitat Vella on l’Ajuntament de Barcelona ha acordat transferir 2,9 milions d’euros (Fons europeus) al Consorci del Besòs perquè faci les obres de recuperació.  
  • Mantenir el cabal suficient del Rec Comtal per mantenir la seva flora i fauna i que la intervenció de l’ACA dins del pla de sequera no suposi la pèrdua del patrimoni.
  • El soterrament de la línia de tren R2 en els barris afectats permeti connectar la vida del barri amb el Rec i amb el Besòs i, alhora evitar que la seva llosa sigui una avinguda per la qual passi trànsit rodat com autobusos.
  • La gestió dels itineraris, rutes i qualsevol altre tipus d’acció al voltant del Rec Comtal des d’un marc públic-comunitari amb entitats arrelades al territori i amb un model de gestió comunitària i vinculat a l’economia social i solidària. No des d’empreses privades amb lògiques extractivistes.
  • L’estabilització del projecte el Rec es mou! entre Montcada Can Sant Joan i Vallbona. Mantenint i enfortint el seu model de gestió comunitària.
  • La realització de l’obra de recuperació i senyalització del Rec Comtal en l’interior del barri de la Trinitat Vella. Integrat dins del parc arqueològic de Can Oller amb la restauració i tram del Rec amb aigua. Inclou la vegetació a la zona Via Barcino i senyalitzar el pont de Torrent Parera, la Roca Foradada, el pont de la Porta de Ferro i la font del Niño.
  • Realitzar el Centre d’Interpretació del Rec Comtal i de la Història de Sant Andreu a les cases del Carrer del Pont de Sant Andreu de Palomar.
  • Recuperació del Rec Comtal en els diferents punts del districte de Sant Martí amb especial atenció al camí fondal de Sant Martí (Torra del fang, parc de Sant Martí, fins al pont elevat entre església i la rectoria.
  • En definitiva, dotar de pressupost i posar en marxa el Pla Director del Rec Comtal i difondre-ho a tota la ciutadania.

La Taula Comunitària del Rec Comtal fa anys que desenvolupa accions i projectes per a la dignificació del Rec Comtal. Està formada per una diversitat d’entitats de tots els districtes per on passa i passava el Rec Comtal. I és un espai legitimitat per interlocutar amb les administracions públiques.

En l’actualitat està conformada per les següents entitats: AVV Montcada Can Sant Joan, Associació La Horda, Associació La Perifèrica, Observatori Medi Ambient de Montcada i Reixac, Escola Ciutat Comtal de Vallbona, Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, Associació el Torrent de Zona Nord, Taula Oberta de Trinitat Nova, Associació per a la Recerca i Difusió de la Memòria Històrica de Trinitat Vella, Centre d’Estudis Ignasi Iglèsias de Sant Andreu del Palomar, Federació d’Entitats del Clot Camp de l’Arpa, Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals, Apropat , Societat d’Estudis La Verneda Sant Martí, Taller Història de la Barceloneta, Escola de l’IGOP (UAB), Fundació Solidaritat UB.

Deixa un comentari

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑