Presentació de la jornada

El Rec Comtal sempre ha format part de la vida i del paisatge del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac,  de Vallbona a Nou Barris i el de Trinitat Vella a Sant Andreu del Palomar. Un paisatge de l’aigua molt vinculat a les Cases de les Aigües de Trinitat Vella, Trinitat Nova i  Montcada i Reixac. Tradicionalment el Rec era l’espai on les dones feien el safareig, els infants i joves l’utilitzaven per a l’esbarjo o es regaven el camps de cultius. Moltes persones que ara són avis i avies del poble van aprendre a nedar allí. Actualment encara rega els horts de la Ponderosa a Nou Barris i ha quedat perpetuat al barri de Can Sant Joan, al carrer Reixagó, com a eix principal de la seva trama urbana.

Després de les diferents reivindicacions veïnals per dignificar-ho, tant als anys 90 com en aquesta dècada, s’ha recuperat com a bé comú, paratge natural, patrimoni històric i element d’identitat veïnal. Actualment, un Rec Comtal recuperat i digne en el marc d’una gestió comunitària ens permet millorar la qualitat de vida dels barris des de l’educació, la cultura, el medi ambient, la participació ciutadana i l’economia social.

Es desenvolupen projectes veïnals i comunitaris com el Rec Comtal es mou! al tram situat entre Can Sant Joan i Vallbona amb activitats destinades al públic familiar i juvenil durant els caps de setmana d’estiu. Part dels treballadors són joves dels barris del voltant del Rec.  Aquest projecte s’emmarca en la taula comunitària pel Rec Comtal formada per veïns i entitats de la zona de Montcada i Reixac i Nou Barris, diferents administracions i universitats. En aquest espai de gestió comunitària es coordinen diverses propostes de treball impulsades per agents diversos com observatori de la natura, accions culturals o la jornada formativa de la que forma part aquesta introducció. Alhora que es protegeix l’espai i estar atents a perills com el del soterrament de la linia R2 i les seves afectacions.

El Rec Comtal és un espai potencial per millorar la qualitat de vida dels barris amb una perspectiva global i comunitària on el moviment cultural i/o econòmic que es generis sigui des del barri i beneficiï de manera directa al barri. Aquest és el motiu d’aquestes jornades, estudiar, descobrir i explorar maneres perquè un Rec Comtal digne i entès com un bé comú sigui motor de transformació social.

Taula Comunitària del Rec Comtal, a febrer del 2018

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: